Želite postati distributer?

info@reduxi.eu +386 40 352 322
10.Jan.2023

Kaj je Reduxi in kako lahko pomaga distribucijskemu omrežju, končnemu uporabniku in podjetjem

Sistem Reduxi z lastnim operacijskim sistemom omogoča povezovanje različnih večjih porabnikov in proizvajalcev električne energije:

- sončne elektrarne,

- toplotne črpalke,

- električne polnilnice,

- baterijske hranilnike,

- in druge naprave.

Povezane naprave lahko preko različnih strategij nadzorujete in prilagajate glede na zahteve omrežja, lastnih potreb ali glede na cene električne energije.

 

Sistem Reduxi se lahko povezuje z napravami različnih proizvajalcev.
Sistem Reduxi se lahko povezuje z napravami različnih proizvajalcev.

 

S cilji članic EU, da bodo do leta 2050 dosegli podnebno nevtralnost in izpolnili zahteve iz Pariškega sporazuma, lahko predvidevamo, da bo število večjih porabnikov električne energije pri končnih uporabnikih in podjetjih samo še naraščalo. Lahko si predstavljamo kakšne obremenitve bodo to za distribucijska elektro omrežje. Že zdaj smo priča izzivom in omejitvam, da na določenih območjih ni mogoče postaviti sončne elektrarne ali pa te lahko delujejo le z omejeno močjo.

Zaradi izzivov v distribucijskemu omrežju se v letu 2024 predvideva popolnoma spremenjen način obračunavanja električne energije, kjer naj bi se iz dvotarifnega sistema vpeljal več tarifni sistem. Trenutno je v javni obravnavi predlog za kar 5 različnih tarif z dvema sezonama (nižja poletna in višja zimska sezona).

Elektro distributerji bodo za prilagajanje porabe in proizvodnjo električne energije potrebovali aktivne uporabnike, ki bodo pripravljeni prilagajati svojo porabo in proizvodnjo električne energije. V zameno za sodelovanje in prilagajanje bodo seveda tudi nagrajeni v obliki:

- znižane cene električne energije,

- dodatnih ugodnosti ponudnikov ipd.

Velik problem pa bo, da bodo pasivni uporabniki kar naenkrat občutili višje cene električne energije, saj se ne bodo mogli prilagajati na spremembe operaterjev distribucijskega omrežja. Dinamične cene in spremembe pri obračunavanju obračunski moči, bodo pri teh uporabnikih pomenile višje cene električne energije. 

V kolikor imate sončno elektrarno, ki je povezana z Reduxi sistemom, lahko izboljšate učinkovitost in povečate samooskrbo s sončno elektrarno. Vendar pa je potrebno upoštevati, da je končni rezultat odvisen od številnih dejavnikov, kot so:

- velikost sončne elektrarne,

- vrsta uporabljenih naprav,

- klimatske razmere in

- poraba energije v domačem okolju.

Predlog sprememb predvideva tudi vstop tako imenovanih agregatorjev na trg električne energije. Ti bodo postali vmesni ponudniki storitev, ki bodo končnemu uporabniku omogočili prilagajanje same porabe in proizvodnje električne energije. Agregatorji Reduxi naprav, bodo pasivne uporabnike spremenili v aktivne. Ti uporabniki se bodo lahko zelo enostavno, samodejno, preko pametnih algoritmov prilagajali na dinamične cene in si s tem znižali strošek porabe elektrike. Uporabniki sončnih elektrarn pa si bodo z napravo Reduxi lahko še povečali odstotek samooskrbe z večjim izkoristkom proizvedene elektrike.

 

Sistem Reduxi je učinkovito orodje za nove igralce na električnem trgu - agregatorje.
Sistem Reduxi je učinkovito orodje za nove igralce na električnem trgu - agregatorje.

 

Podjetja, ki delujejo na področju toplotnih črpalk, sončnih elektrarn, baterijskih hranilnikov in električnih polnilnic bodo imela priložnost svojim obstoječim in novim strankam ponuditi učinkovit sistem za upravljanje z električno energijo. Reduxi sistem bo tem podjetjem omogočil tudi upsell in cross-sell dodatnih izdelkov in storitev. Pomemben dejavnik je tudi povečano zadovoljstvo uporabnikov, povezane naprave bodo med seboj dodale dodatno vrednost končnemu uporabniku kot tudi podjetjem, ki bodo povezali svoje izdelke in storitve s sistemom Reduxi.

Reduxi je tako lahko rešitev za distribucijska omrežja, podjetja in končne uporabnike.